Lighting The Way Toward Energy Efficiency

Optimizing Your Repositioning Project, Part 3: Westgroup Designs aided Hines in developing and implementing a design solution aimed at attracting flex-office and creative tenants to their Canyon Corporate Center that would reflect their focus on energy efficiency and versatility.

A global real estate investment firm with a presence in 19 countries and a portfolio totaling 531 properties, Hines asked Westgroup to provide a strategic redevelopment vision for their 155,000 sf multi-tenant office/warehouse building, in order to create one of the most unique and differentiated office environments in the Anaheim Canyon submarket.

We renovated both the main lobby and warehouse space for increased energy efficiency and “light and bright” appeal by first studying the opportunities for daylighting before replacing and adding light fixtures in each of the spaces.

Creating a sense of arrival was a key focus for the building’s main entrance. Two rows of tall, modern LED light posts rhythmically lead visitors from the parking area toward the main entrance. Exterior entry improvements included replacing the ubiquitous reflective glazing with dual-glazed, high-performance, clear glass units to permit views into the revitalized double-height lobby space beyond. The entrance, newly flanked by silver Alucobond-wrapped columns, reinforces a sense of outdoor-to-indoor transparency.

The 30-year-old lobby was repositioned as a two-story, modern collaborative meeting space with timeless natural finishes framing mountain views. Replacing fluorescent general lighting with LED fixtures at the ceiling was just the beginning: strategically integrated LED pendants and flush, linear fixtures highlight the natural-toned finishes selected to graphically represent the hills and plains of Anaheim’s 1800’s cityscape while recalling Anaheim’s original focus as the industrial center of the County.

The dark, 25,000-square foot warehouse space was converted into a bright and inspiring industrial office space. Two rows of new punched openings glazed with glare-resistant, high-performance glass boldly punctuate the existing tilt-up exterior walls while allowing for insertion of a future mezzanine between the new upper and lower windows. An ordered array of new skylights, strategically placed to accommodate multiple existing roof-mounted mechanical units, maximize daylighting. Furthering the natural light-filled industrial aesthetic, new aluminum and glass roll-up garage doors access adjacent patio and courtyard spaces. Our introduction of new efficient glazing and skylights results in little need for artificial lighting during the day. Complemented by enhanced roof deck insulation, the former warehouse’s energy costs have been reduced significantly.

Throughout the office areas, available tenant spaces were refreshed to attract progressive, creative firms looking for wide open, bright space with industrial appeal. Augmenting the efficiency of the interior spaces, underutilized outdoor areas – including the entry plaza, side patio and a 7,000 sf enclosed courtyard – were remodeled and activated as new amenity spaces, efficiently illuminated with LED fixtures around functional gathering and feature areas. Offering tenant access during the day and evening, these enhanced landscape spaces extend the opportunities for tenants to dine, lounge, collaborate and socialize.

Our resulting design effectively combines beauty with intelligence, leveraging the benefit of natural resources and incorporating energy efficient solutions to reduce operational costs while maximizing the user experience.